Puro külünün puronun kalitesi ile alakası

Premium  puroda uzun  iç  dolgu kullanılır,  Kısa iç  dolgu ve yıpranmış  yapraklarla sarılmış pumların külü  dengeli  ve sıkı  olmaz, Gevşek  sarılmış bir puronun  külü  de gevşek olur.  Makine yapımı purolarda  da  kül  dengesiz ve  gevşek olur.  

Oysa  iyi  sarılmış  bir  puro yavaş yanar ve sıkı  kül  bırakır.  çarpmamışsak  veya  ani  bir hareketimizden etkilenmemişse puro külü  3-4  santimden  önce kendiliğinden düşmez. Kül uzunluğunun  puronun sarıl­dığı yaprağın kalitesiyle  bir ilişkisi  yoktur.  Külün  rengini ve sıkılığını,  sarım  kalitesi  ve yaprağın yetiştiği  toprağın yapısı tayin eder. Toprakta  magnezyum oranı yüksekse  puro  külü  oldukça beyaz olur;  demir oranı yüksekse kül  siyaha yakın koyulukta  olur.  

Küba  pura  endüstrisinin  bir  zamanlar duayeni olarak bilinen Manuel Ouesada,  puro külünün kolay kolay düşmemesinin  nedenini,  tütün yapraklarının yetiştiği  topraklardaki  magnezyum  oranının yüksek  olmasına bağlamaktadır'''.  Ouesada'nın iddiası  şöyledir: "Magnezyum puroda tadı da etkiler ve eğer  toprakta çok fazla varsa,  puronun külü kolay kolay düşmez; iri bir kar tanesi gibi puronun ucunda kalır.  Ancak Habanos'larda da  kül  kolay düşmez. Yani  puro külü  hem  gri,  hem  de kolay  düşmeyen cinsten  olabilir.  O  nedenle  beyaz  kül tek başına bir kalite işareti değildir." Puronun yanan ucu değişik şekiller alabilir.  

Puronun külünü silkeledikten sonra karşımıza çıkan şekil  ya koniktir ya  da çukurdur.  iç sargılık yaprağı voladodur ve volado yaprak  puroya yanma özelliğiniz verir.  En yavaş yanan ligero iç dolgu sarılırken puronun  merkezine  konulur. Bir puronun  içine ne  kadar volado ve  ligera konulacağı harmanına göre değişir.  Ligero  oranı fazlaysa  koninin uç kısmı keskin,  az  ise  kör  olur.  Koninin  simetrik olması da çok önemlidir. Asimetrik koni, sarım ve yaprak kalitesiyle ilgili bir soruna işaret  edebileceği gibi, voladonun iç dolguda çabuk yanan  tarafta,  ligeranun  ise  geç yanan tarafta konulmuş olduğuna  da işaret edebilir. 

Puro külünün  rengi,  ne puronun sarım kalitesine  ne de yaprak kalitesine dair bir ipucu verir. Kül  rengi, yaprağın yetiştiği  toprağın kimyasal  bileşenlerine de bağlıdır. Küba'nın  merkez  kısmında  yetişen  yapraklardan  yapı­lan  puronun  külü  beyaz  olurken,  batısında yani  Vuelto Abajo'  da yetişen yapraklardan yapılan puronun külü beyaz damarlı ve  gri  olur.  Külün  dokusu  tabaka  tabaka aşağıya  iner.  Küba'nın  "Remedios" denilen orta kısmında yetişen yapraklar  makine yapımı purolar  için  kullanılır­ken,  Vuelto Abajo'da yetişenler Habanos'ların yapımın­da kullanılır. Siyah kül,  tütünün yetiştiği toprağın  yapısıyla  ilgili ipucu verir. Günümüzde Pinar Del Rio bölgesi tütünleri de yoğun olarak premium puro üretiminde kullanılmaktadır.

Mineral fakiri  toprakta yetişen  yapraktan yapılan puronun külü siyah ve tat kalitesi düşük  olur. Beyaz  kül  ve  toprağın yapısıyla  ilgili  ilişki  hakkında Tony  Borhani  şunu söylemektedir: "Beyaz kül,  tütünün yetiştiği toprağın  çok fosforlu ve kalsiyum yönünden zengin olduğuna işaret eder.  Küba'da toprak kalsiyum bakımından fakirdir.  Bu  nedenle de purolarının külleri  pek beyaz olmaz." Fonseca Cigars'dan Manuel Quesada'da aynı  görüştedir.  O,  listeye magnezyumu  da  ekleyerek,  "tersine gri kül,  tütünün daha sağl ıklı  olduğuna  işaret eder" demektedir. Makul sınırlar içinde bir gri  renk yerine,  çok siyah  ya da  çok  beyaz  kül  bırakan  puro  daha  kalitelidir  denilemez. Çünkü sıra dışı renkler doğal olmayan  ya da doğa­ da sıra dışı olan şeylere işaret eder. 

Ancak hem beyaz hem de siyaha yakın kül bıraktığı halde çok kaliteli  içime sahip el yapımı purolar vardır. Mesela bir Dominik klasiği olan Artura Fuente'nin 8-5-8 serisi,  Romeo Y Julieta'nın Dominik versiyonu ve bir zamanlar Cohiba'ya  hayat veren Avelino Lara'nın yaptığı Bahama adalarının en  kaliteli ve ödüllü purosu Graycliff böyledir. Bazı sitelerde  puronun  külü  ile tadı  arasında bir iliş­ki  olduğundan da  söz  edilir.  Esasen,  puronun  külü  ile tadı arasında doğrudan  bir ilişki yoktur. Olsa  olsa dolaylı bir ilişkiden söz  edilebilir.  Puroyu hızlı  içerseniz dumanı  ısınır,  tadı acılaşır ve keskinleşir. Puro külünün hemen silkelenmemesinin  çekilen dumanın ısınmasını önlediğine dair yaygın bir  inanç vardır. Ancak silkelenmeyen  külün birikerek çekilen dumanın  hemen ısınmasını nasıl önlediğine  dair bir açıklamaya hiçbir yerde rastlanmamaktadır. Kül,  puro  ucunda  bekledikçe  uzar  ve  uzadıkça düşme ihtimali artar. Düşürmemek  için doğalolarak  nefes çekme sıklığını ve derinliğini azaltırız.  Bu  nedenle puromuz çabuk ısınmamış  olur.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski