Kısaca nem ölçer kalibrasyonu

Kalibrasyon sürecinden kısaca bahsedeyim :

1. Bir plastik su şişesi kapağına 1 tatlı kaşığı ya da yarım çorba kaşığı sofra tuzu doldurun.
2. Sonra kapak içerisindeki tuzu ıslatın. Ama dikkat edin tuz çözülmesin. Çok dengeli ıslatmalısınız. Tuz balçık kıvamında olmalı.
3. Higrometrenizi ve ıslattığınız tuz ile dolu kapağı ya kilitli buz dolabı poşetinin içerisine ya da hava almayan tupperware tarz bir yemek saklama kabına yerleştirin.
4. Hazırladığınız saklama kabını güneş ve ısı almayan bir ortama bırakın.
5. En az 9-10 saat sonra higrometrenizin 75'i göstermesi lazım. Örneğin eğer 71 gösteriyor ise dereceyi ayar yardımı ile 4 derece ileri almalısınız demektir.
6. İşinizi sağlama almak istiyorsanız ayarlamayı yaptıktan sonra işlemi tekrar edip, sağlama yapabilirsiniz.

Higrometrelerin kalibrasyon sıklığı ise değişken bir konu, ortamdaki değişiklikler, higrometrenin kalitesi, zaman aralığı gibi konular kalibrasyonu etkiler. 3-4 ay gibi aralıklarlar kalibrasyon yapabilirsiniz. Kaliteli higrometrelerde eğer dış değişkenlerde de radikal bir değişiklik olmuyorsa, senede bir kalibrasyon bile yeterli olabilir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski