1900 Yılında Puro Tüttürmek


IADC'den çevrilmiştir. (15 Mayıs 2015)
Ek görsellerle desteklenmiştir.


Sigaralar puroların yerini almaya başlamadan önce, yüzyılın başlarındaki puro tüketimi günümüzden 50 kat fazla, tatlar da bir hayli farklıydı.

Zamanın tabiri uygunsa züppelerine göre purolar, "zarifliğin ve aylaklığın tamamlayıcı objesi" idi. Puroların o zamanların insan hayatındaki önemine günümüz bakış açısıyla bakabilmek oldukça zor.

Puroların çoğu dört ülkeden ithal ediliyordu. Her zaman bir kalite referans olarak anılan Küba, Filipinler, Brezilya ve Meksika...

"Havana" İçmenin Ayrıcalığı

Avrupa'daki yerel şirketler kendi purolarını kendileri üretiyordu. Fransa'daki Régie des Tabacs, Brezilya, Meksika ve Küba'dan tütünler kullanıyordu. Kimi purolar ise adedi 5 cente satılacak kadar ucuza pazarlanıyor ve Amerikan Kentucky tütünü, hatta Macar ve Fransız tütünleri ile üretiliyordu. Bu ucuz purolar "infectados" olarak adlandırılmaktaydı. Küba yapraklarının yeri apayrıydı ve Küba purosu içicileri imtiyazlı insanlar olarak görülüyordu. Filipinlerin başkenti Manila'da üretilen purolar da hafif ve yumuşak içimleriyle iyi bir üne sahiplerdi.


Kuru purolar Dünya'nın her yerinde tercih sebebiydi. Bununla birlikte iki yandan incelen figurado purolar da 1900'lerde puro meraklıları tarafından önem arz eden ürünlerdi. Çizim, karikatür ve eski kataloglara bakıldığında o dönemlerdeki tercihlerin bir hayli kısa ve kalın purolar olduklarını görmek mümkün. "Trabucos" vitolasındaki purolar ise tıpkı "Panatela" purolar gibi gözde purolardandı. Şimdiki kesinleşmiş biçimleri, o dönemlerdeki kadar ilgi çekmemekte; dikdörtgen, şişkin ve asimetrik purolar tüketim tercihi olmaktaydı. "Double Corona" gibi purolar ise çok sonra ortaya çıkacaklardı.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski